Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

D/S Elise Schulte Side 1

Vrak i Troms > D/S Elise Schulte




Vi leser her "Elise Schulte" skrevet foran i baugen

Denne gangen besøker vi D/S "Elise Schulte", et nydelig vrak liggende rett under bro

i Dyrøy-sundet i Troms fylke.

Brøstadbotn er nærmeste tettsted, bare for å ha sagt det.
Så vet du litt hvor på kartet vi befinner oss.

Før historien begynner, kan det være kjekt å vite at det har vært flere fartøyer som bar det samme navnet. Alle kom riktignok fra samme rederi.
Minimum fire båter er kjent, og tydeligvis har rederiet forsøkt å gjøre skam av sagnet om at det betyr ulykke å kalle opp et fartøy ved samme navn som et som har forlist.

Alle fire fartøyene gikk nemlig tapt, èn etter èn. Her er historien:



DYRØYSUNDET, Troms fylke:

"Vår" "Elise Schulte"i Dyrøysundet ble innkjøpt i desember 1934. Dette skipet var bygget i Howden - on - Tyne i 1913 i England av Richardsons, Westgarth & Co Ltd .
Det gikk av stabelen i 1913 i byen Howdon on Tyne hos Northumberland Shipbuilding company Ltd. Skipet ble klasset av british Corporation register ( senere overtatt av Lloyds Register of Shipbuilding).

Hun ble overtatt av rederiet Houlder Line of Steamers Ltd (Houlder Bros. & Co. Ltd) i London og fikk Navnet S/S "Rounton Grange".

I desember 1934 ble skipet overtatt av det tyske rederiet "Atlas Reederei A.-G. i Emden i Tyskland ( nær grensen til Nederland) og fikk navnet "Elise Schulte", størrelsen var 4613 brt.

"Vårt" skip var det tredje eller muligens fjerde i rekken med navnet "Elise Schulte" i rederiet.
"Elise Schulte" ser ut til å ha vært en dame som ble høyt verdsatt i rederen Schultes familie
(antar at den ene av direktørene i rederiet het Schulte ettersom rederiet ser ut til å ha hett Schulte & Bruns engang omkring 1925-1927).

Forgjengeren til den båten som nå ligger i Dyrøysundet var bygd i Muggiano i Italia i 1911, og gikk under navnet "Armando" for 2-3 italienske rederier før det ble overtatt av Shulte & Bruns i Emden
og døpt "Elise Schulte" i april 1927.
Denne "Elise Schulte" gikk på grunn i Tyskebukta 8/10-34 på vei fra Luleå til Emden med malm, og brakk ned etter to dager på revet Juister Riff 10-10-34.

Omtrent en måned før denne italienskbygde båten ble kjøpt, hadde rederiet solgt den forrige "Elise" til opphugging. Dette skipet ble bygd i Hull i 1906 (5007 brt.) som "Hindpoo".

Solgt og omdøpt "Anastasia" i 1925, men solgt videre til Atlas Rederei allerdede i 1926 og omdøpt "Elise Schulte".
Skipet fikk ingen lang tjeneste under tysk flagg, for allerede 26. desember drev skipet i land ( pga. ankerkjettingbrudd). Den hadde gått på grunn i Trondhjemsfjorden .

Ved Stokkøya endte ferden. Var på reise Vlaardingen - Narvik i Ballast. Det lott seg ikke gjøre å berge skipet, og i mars 1927 ble vraket solgt til Brødrene Anda for hugging.
De har hugget vraket ganske kraftig, men det ligger en god del igjen fra 5 -32 meters dyp. Bildet av denne ser du under...


Linesøya

Her ser du den
tyske sjøforklaringen fra forliset.
Aldri tidligere vært offentliggjort,så dette er spennende lesning.

Så tilbake til Dyrøysundet.


Det er mulig at "Elise Schulte" seilte i konvoi, men det var faktisk ikke vanlig i Troms i 1942, da området ble ansett som trygt. Iht. forlisrapporten var skipet på vei fra Rotterdam til Kirkenes,
og under losveiledning ved forliset. 10. januar 1942 traff "Elise Schulte" en ukjent grunne kl 12.55, og ble stående fast men stor lekkasje.

Været var bra med vekslende vind mellom nordvest og sørvest styrke 3-4, og av og til lette snøbyger.
Man ringte til de tyske havnemyndighetene i Harstad og Tromsø for bergingsbåt. Bergingsdamper "Jason" kom til stede omtrent samtidig med at "Elise Schulte" sank.
Hele besetningen, (inkludet luftvern) ble fraktet til land med sine eiendeler.

Man hadde også tid til å berge skipets luftvernskyts og skipspapirer. Kl. 0400 den 11. januar forlot de siste offiserene skipet,
og kl. 0700 sank "Elise Schulte" plutselig med baugen først. "Jason" sendte en dykker ned som fortalte at skipet lå på 36 meters dyp og med 50 graders slagside mot babord.

 
 

Side 1        Side 2        Side 3

Oppdatert 11.10.2012

Oppdatert 11.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen