Vrakdykking i Nord og Midt Norge

Gå til innhold

Hovedmeny

M/S Nordstjernen Side 2

Vrak i Nordland > M/S Nordstjernen

Forliset:

Raftsundet. Norge på sitt aller vakreste.
Men på tross av dette, ble sundet stedet som beseglet "Nordstjernen"s skjebne.
Foto: Fra egen samling.

22. september 1954 er "Nordstjernen" på nordgående mellom Svolvær og Stokmarknes med 163 passasjerer og en besetning på 46 personer. Raftsundet er en severdighet i dagslys men når "Nordstjernen" nå seiler gjennom det trange sundet for siste gang er det svært mørkt og stille ute.

Klokken har passert midnatt. Kaptein Søvik har gått av vakt kl. 01:00 og på broen har nå en av styrmennene ansvaret. Radaren er avslått og de seiler nå etter kompass og det de visuelt kan se.

P.g.a. de mørke landskyggene som legger seg på havoverflaten blir de lurt, og skipet kommer noe ut av kurs. Det ender i at "Nordstjernen" kl. 02:10, i det hun passerer Hanøy, går på en grunne og får store skader på styrbord side.

Det blir raskt konstatert at hun tar inn mye vann og alarmen går om bord, samtidig med at livbåtene gjøres klare. Det blir sendt SOS og Harstad radio bekrefter å ha mottatt signalene i tillegg til at de informerer bergningskompaniet om hva som skjer.



Nordstjernen" på veg 'ut av'

Bodø havn,

Kursen settes nordover.
Bildet er tatt en gang etter krigen

Legg merke til byen,
som har begynt å reise seg igjen
etter at tyske bombefly
jevnet den med jorden i juni-40.

Foto fra egen samling.

 

To av livbåtene settes nå på vannet og de aller fleste får plass i dem, men det er også de som velger å svømme inn til land. I det hun synker forlater kapteinen skipet som sistemann, men der er en igjen.
Fyrbøteren Ole Kristiansen har to ganger vært nede forut for å få med seg reparatøren, Alfred Skorpen. Denne var i ferd med å lete frem papirer som han ville ha med seg.

Reparatøren gikk ned med skipet som den eneste. I tillegg til reparatøren omkommer det fire passasjerer i det de forsøkte å komme seg inn til land.
Mannskap og passasjerer blir tatt vare på inne på Hanøy inntil en lokalbåt tilhørende Vesteraalens dampskibsselskab kommer og tar dem med inn til Stokmarknes.

Senere samme dag blir vraket av Nordstjernen lokalisert på 57 meters dybde v.h.a. ekkolodd og håndlodd. 119 postsekker samt en del annet løst gods flyter opp og blir tatt vare på.

Det skulle ikke gå så lang tid før dykkere ble sendt ned for å undersøke vraket. Høvding Skipsopphugging fikk arbeidet med å undersøke hvorvidt hun lot seg berge.

"Nordstjernen" ble ikke funnet økonomisk forsvarlig å berge, og dermed var hurtigrutens siste dampskip historie. Derimot fikk de hentet opp reparatøren som hadde fulgt vraket ned, samt resten av posten.

Av de bergede postsekker inneholdt en stor del ukeblader som skulle nordover samt et stort antall pengelotteriblokker. I følge Einar Høvding ble Norsk Pengelotteri forespurt hvorvidt noen av loddene hadde gått ut med gevinst men de fikk aldri svar.



Det er heldigvis ikke hver dag det går ned en hurtigrute, og det var heller ikke tilfelle i 1954.

Dette skapte selvsagt stor blest i avisene, og særlig når det skjedde med så stor dramatikk som her.

Jeg har derfor scannet endel avisartikler fra forskjellige aviser, publisert i dagene etter ulykken.

Her kan du derfor klikke deg inn på bildene og ta en liten reise tilbake i tid......

 
Oppdatert 11.10.2012
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen